Fanlarda bir çok sebepten dolayı balanssızlık görülmektedir. Arızaların yüzde kırklık gibi bir oranı ise bu balanssızlığın oluşturduğu sorunlar olmaktadır. Bu sebep ile balans ayarlarının düzenli olarak ya da gerek görüldükçe yaptırılması da daha büyük problemlerin önüne geçilmesini sağlar. Özellikle yerinde fan balansı yapmak işletmelere büyük tasarruflar ve avantajlar sağlamaktadır.
Yerinde Fan Balansı Nasıl Yapılır
Öncelikle dengesizlik yaşadığı düşünülen ekipman üzerinde ayrıntılı bir şekilde analiz yapılır. Bu analizin içerisin de ise titreşim ve faz ölçümü analizleri bulunmaktadır. Daha sonrasında ekipmanda bir dengesizlik olduğu düşünülürse balans işlemleri başlatılır. Dengesizliğin iki farklı tipi bulunmaktadır. Hangi tipte bir dengesizlik olduğu ise faz analize ile tespit edilir. Belirlenen dengesizlik türüne göre tek düzlemde, çift düzlemde veya çoklu düzlemde balans işlemi düzenlenir.
Fan balansı alma işlemlerinin en gelişmiş programlar ile uygulanması zaman tasarrufu ve elde edilecek sonuç açısından oldukça önemli olmaktadır. Bu programlar bir takometre ya da titreşim sensörleri kullanarak rotordan alınan düzeltme ağırlığının yerini ve miktarını hızlıca hesaplamaktadır. Böylece titreşim genliğini ve faz verilerini elde edebilir.
Yerinde fan balansının tercih edilmesinde ki en büyük yarar iş akışının uzun sürelerle bölünmesine gerek olmamasıdır. Böylelikle işletmenin verimliliği düşmez. İş gücünden, zamandan ve maliyetten tasarruf edilir. Diğer bir katkısı ise balansın makine üzerinde yapılmasından dolayı en doğru sonucun alınacak olmasıdır.
İmalatı yeni tamamlanmış rotorlar’ın balansları yapılmış olmasına rağmen montajlanmaları sırasında gördükleri işlemler ve aşınma sebebiyle balanslarını kaybedebilirler. Rotor da yaşanılan balanssızlık ise makinanın diğer parçalarına zarar verir. Özellikle erken rulman ve yatak aşınmaları veya kırılmalara sebep olurlar.
Yerinde Fan Balansı Hizmetleri İse Şunları Kapsamaktadır
öncelikle makine de oluşan rezonanslar belirlenir. Daha sonrasında ise makinelerin veya sistemlerin devreye alma işlemleri yapılır. Bir sonra ki aşamada ise makinelerin titreşimleri ölçülür ve bu ölçümler ile ilgili değerlendirmeler yapılır. Değerlendirmelerden çıkan sonuçlara göre makine durumunun teşhisi sağlanır. Bu teşhiz için edinilmesi gereken bilgiler arasında ise rulmanların durumu ve darbe testlerinin sonuçları kullanılır. Makinenin durumu tam olarak teşhis edildikten sonra gerekli görülen işlemler için planlamalar yapılır.
yerinde fan balansı yapmak için kullanılan bilgiler arasında balanssızlığın ortaya çıkmadan önce sistemde görülen zayıflıkların belirlenmesi de bulunmaktadır. Diğer bir yandan titreşimin kaynağının tam olarak belirlenmesi de en doğru balans işleminin gerçekleşmesi için gereklidir.
Tek veya çift düzlemde yapılmış olan balans sonuçlarının vektörel grafik olarak belirlenmesi gerekmektedir. Takip analizi de yerinde balans işlemlerinden biri olarak uygulanır. Rulman yatakları ile ilgili yapılan rulman yatak hasarı ya da dişli hasarı gibi bilgilerden oluşan rulman yatak analizi de yerinde fan balansı hizmetlerindendir. Son olarak yerinde balans hizmetleri içerisinde rulmanların, yatakların ve sızdırmazlık sağlayan elemanların değiştirilmesi vardır.